Steller's Sea-Eagle

Един от най-тежките грабливи птици в света, морският орел на Steller може да тежи до 20 килограма. Наречени на немския натуралист Георг Стеллер, тези мощни членове от семейството на птиците Accipitridae са невероятни и всеки птичар трябва да научи повече за това как да ги защити. Този информационен лист може да помогне!

Бързи факти

  • Научно наименование : Haliaeetus pelagicus (по-рано Aquila pelagic, Faico leucopterus и Thallasoaetus pelagicus )
  • Общо наименование : Морски орел на Стеллер, Морски орел на Стеллер, Тихия орел, Орел с бели рамена, Морски орел, Голям орел
  • Продължителност на живота : 20-25 години
  • Размер : 35-40 инча
  • Тегло : 11-20 килограма
  • Размах на крилата : 75-90 инча
  • Състояние на опазване : Уязвим

Идентификация на морския орел на Steller

Това е масивен, тежък грабливец и неговата масивна, тежка сметка е силно закачена и ярко жълта. Църквата и зърната също са ярко жълти и подчертават големия размер на сметката. Този отличителен законопроект е непосредствена улика, че птицата е орел, но птиците трябва да търсят други полеви белези, за да се чувстват уверени в идентификацията на тази птица.

Половете са подобни, въпреки че жените са значително по-големи с по-тежки сметки от мъжете. Главата е черно-кафява с бяла глазура на темето и тила и малко бяло петно ​​на челото. Жълтите очи са заобиколени от месест жълт очен пръстен, макар че може да бъде трудно да се види. Тялото е черно-кафяво с подчертано бяло петно ​​на раменете. Тази бяла петна се вижда както на върха, така и под крилата при полет, а при ярка светлина може да направи крилата да изглеждат тесни или неуравновесени. При тъмно морфиево оперение липсва белите рамене, но споделя други черти с по-класически оцветените птици.

По време на полет крилете на този орел показват изявени първични пернати пръсти. Краката са оперени с бели цветчета, а стъпалата са жълти с черни талони. Облеклото с клиновидна опашка и подбедрените покривки са обикновени бели.

Орелите са покрити с бяло надолу, но докато узреят, младите птици развиват по-тъмно, по-равномерно кафяво-черно оперение. Младите птици показват значително петна в крилата и тънка тъмна лента на върха на опашката. По-младите птици имат и по-малки, по-бледи сметки. Непълнолетните птици не постигат пълноценното си оперение до 4-годишна възраст.

Тези орли са изключително вокални за грабливи птици и имат гърло, разпръснато подобно на кората повикване, което много прилича на типични обаждания на чайки. Теренът им е по-висок, отколкото би се очаквало за птица с техния размер, и те често се обаждат, докато се бият с храна или просто докато летят.

Местообитание и разпространение на морски орел на Steller

Смята се, че тези орли са останки от лед, които са се развили по време на ледникови периоди и са специално адаптирани към екстремните климатични условия. Те предпочитат скалисти крайбрежни местообитания и също се срещат във вътрешността на реки с големи реки със скалисти ръбове и зрели дървета. През зимата те могат да бъдат намерени в близост до крайбрежните лагуни или в райони, където рибата хвърля хайвер. Морските орли на Стеллер са целогодишни жители на голяма част от полуостров Камчатка в източна Русия, както и по протежение на руското крайбрежие западно от полуострова.

Миграционен модел

През летния размножителен сезон тези грабливи птици се разпространяват малко по-на север по брега на Тихия океан. През зимата някои от тези грабливи птици мигрират на юг, както на корейското крайбрежие, така и по крайбрежието на Хокайдо, Япония. Степента на миграция може да варира в широки граници в зависимост от продоволствените доставки и зимното ледено покритие и тези птици не винаги се движат далеч в обхвата им.

Зрителните гледки са рядкост, защото тези грабливи птици не се отдалечават на големи разстояния, но понякога се записват на изток от Аляска и на юг от Тайван.

Поведение

Тези грабливи птици използват както растящ полет, така и задвижващ полет, и могат да бъдат доста пъргави във въздуха. Морските орли на Steller обикновено са уединени и се нуждаят от големи територии, за да поддържат своите ловни навици. През зимата обаче те ще се събират в общински корени в близост до богати хранителни източници, като рибовъдни места за хвърляне на хайвер или редки области с открита вода. Те дори могат да се присъединят към смесени стада със златни орли и орли с бели опашки, докато се хранят.

Диета и хранене

Морските орли на Steller са месоядни и ядат голямо разнообразие от плячка, включително риба, водолюбиви птици, по-големи птици и бозайници, а от време на време ще ядат и мърша. Те са дневни и ловуват през деня, или се гмуркат от костур, за да грабнат плячка с мощните си талони, или иначе се хвърлят, за да намерят следващото си хранене. Те дори могат да стоят в плитка вода и да грабват риби с сметките си и често крадат от други орли или оси.

Разполагане

Това са моногамни птици, които образуват двойки връзки след скочили ухажващи полети. И двамата възрастни работят заедно, за да изградят огромно, обемно гнездо от клони и клонки и едно и също гнездо може да се използва много години. Някои двойки ще построят множество гнезда в непосредствена близост един до друг, но само едно гнездо се използва за отглеждане на пилета. Гнездата обикновено са на 50-150 фута над земята, разположени на скалист изток или на върха на зряло дърво.

Яйца и млади

Яйцата на морски орел на Steller са бледо зеленикаво-бели. Във всеки разнос има по 1-3 яйца, макар че е рядко (но не нечувано) повече от една мацка да оцелее. Инкубацията продължава 40-45 дни, а след излюпването на орелчетата и двамата родители продължават да се грижат за младите птици в продължение на 10-12 седмици, докато не могат да напуснат и ловуват сами. Всяка година се отглежда само един разплод.

Морските орли на Steller не започват да се размножават, докато са навършили поне пет години.

Охрана на морски орел на Steller

Въпреки позицията си на мощни, топ хищници, морските орли са все още уязвими към различни заплахи. Замърсяването на водата и прекомерният риболов унищожават критичните запаси от храна, докато операциите по дърводобив често премахват дървета, които са необходими за гнездене или лов на костур. Там, където тези птици се хранят с мърша, те са обект на отравяне с олово. В някои райони те са преследвани от капанджии, тъй като от време на време орлите могат да нападат капани. Поради тези заплахи, сравнително ограничен ареал и малък брой популации, морските орли са описани като глобално уязвими. Въпреки че те са изброени като национално съкровище в Япония и са защитени по различни закони в различни страни, стриктните мерки за опазване са от съществено значение, за да се гарантира тяхното оцеляване.

Съвети за задните дворове

Тези големи грабливи птици не са птици в задния двор, но те лесно ще посетят райони, където плячката е в изобилие, особено сьомга и пъстърва. Запазването на местообитанието е от съществено значение за привличането на тези грабливи птици, както и опазването на доказани гнездови площи.

Как да намерите тази птица

Най-лесният начин да намерите тези птици е да изберете специална обиколка, която включва наблюдение на птици и диви животни. Изберете реномирани туроператори с опитни водачи и конкретно попитайте за възможностите да видите тези птици, за да сте сигурни, че има възможности за наблюдение. Посещението на популярни риболовни зони в обхвата на орлите е друг начин да видите морските орли на Steller.

Разгледайте още видове в това семейство

Всички видове орели са част от семейството на птиците Accipitridae, заедно с ястреби, хвърчила, хариери, гушари и гущери. Големите роднини на морския орел на Steller включват:

  • Плешив орел
  • Ястреб с червено опашка
  • Ястребът на Купър

Не пропускайте някой от нашите други листове и профили за диви птици, за да научите за други популярни грабливи птици и различни видове птици!