Рязко изкривен ястреб

Nick Saunders / Flickr / Използва се с разрешение

Един от най-често срещаните задни дворове, остър блестящият ястреб е пъргав хищник, който се храни с малки птици като фини и врабчета. Този член от семейство Accipitridae обаче може да е объркващ и птичарите трябва да гледат внимателно, за да се чувстват уверени при идентифицирането на този грабливец. За щастие, този информационен лист има всичко необходимо, за да разберете по-добре остър блестящия ястреб.

Бързи факти

  • Научно наименование : Accipiter striatus
  • Общо наименование : Sharp-Shinned Hawk, Sharpie
  • Продължителност на живота : 2-4 години
  • Размер : 9-13 инча
  • Тегло : 3-7 унции
  • Размах на крилата : 23 инча
  • Състояние на опазване : Най-малко притеснение

Идентификация на рязко заострения ястреб

Хищната структура на тази птица с късата си извита банкнота, отбелязана с жълто зърно, големите й талони и цялостната й форма ясно я идентифицират като граблива птица, но разкрива кой грабливец може да бъде предизвикателство. Половете са подобни, въпреки че жените обикновено са значително по-големи от мъжете. Главата и гърбът са средно до тъмносиви, а бялата гърда е гъсто набраздена с ръждивочервени или кафяви ивици. Дългата опашка има квадратен връх, тъмносиви хоризонтални ивици и тънък бял връх, въпреки че белият връх може да се износва с течение на времето. Краката са ярко жълти и много тънки, с отличителен остър гребен, който дава на тези птици името си. Възрастните птици имат червени очи, докато младите имат жълти очи. Младите остри блестящи ястреби също имат по-слабо изразена преграда на гърдите и могат да покажат бледа бяла ивица на веждите. Оцветяването на гърдите им също е по-кафяво, отколкото червения оттенък на възрастните.

Ястребите разчитат частично на стелт, за да уловят плячката си и звуците са рядкост. Остри блеснати ястреби ще извикат сурова аларма „kee-kee-kee“ или „kik-kik-kik“, когато гнездото е застрашено.

Sharp-Shinned Hawk срещу Cooper's Hawk

Тези грабливи птици лесно се бъркат с много подобния ястреб на Купър и може да бъде предизвикателство да разкажем тези два ацилиптера един от друг. Ясно-блестящите ястреби са значително по-малки, въпреки че малките мъжки купове на Купър могат да бъдат със същия размер като големите женски ястребовидни ястреби. Шарпите имат тесни ханша и пропорционално по-големи глави от братовчедите на Купър, а острите блестящи ястреби също имат по-тънки крака. Квадратните ъгли на остра блестяща опашка на ястреб са добра улика за идентифицирането им, тъй като ястребите на Купър имат по-ясно заоблени опашки, а куковете на Купър също имат подчертан затворен външен вид с по-бледа задна част, контрастираща с главата им, докато острите блестящи ястреби са повече равномерно оцветен. Тъй като шарпиите са по-малки, те консумират и по-малка плячка от ястребите на Купър.

Как да разкажа на Купър и Шарп-Shinned Hawks Apart

Населено място и разпространение на рязко заострени ястреби

Остри блеснати ястреби са често срещани в гористите райони и откритите низини в Съединените щати, Южна и Западна Канада, Мексико и Централна Америка. Тези птици лесно се наблюдават в крайградските райони, където има някои дървета, и могат да бъдат намерени в градски и крайградски паркове.

Миграционен модел

Популациите на северните острокостни ястреби ще мигрират на юг през зимата, но птиците в западните планини на Юта, Вайоминг, Колорадо, Монтана, Южен Айдахо, Северна Калифорния, Вашингтон и Орегон може да присъстват през цялата година.

Поведение

Подобно на всички хищни птици, ястребовидните ястреби ще се извисят над тяхната територия, за да намерят плячка. Има вероятност да се хранят на земята след залавяне на птица, мишка или друг дребен бозайник и могат да останат на земята няколко минути след храненето. Те ще кацнат в райони с добра видимост, за да намерят места за хранене и често правят кратки, близки полети над храсти или плътна четка, за да стреснат малки птици в полет, за да бъдат по-лесни за хващане.

Дългата опашка и заоблените крила на остър блясък на ястреб им дават отлична маневреност чрез гъста четка и дървета в преследване на плячка.

Диета и хранене

Това са месоядни птици, които ядат дребна плячка, включително мишки и други дребни бозайници, както и малки птици като врабчета и финки. Те също така ще атакуват гнездещите и други млади птици, преди да отглеждат твърде големи, за да успеят успешно да уловят ястребите, а едрите насекоми също могат да съставляват част от диетата им. След хранене острите блеснати ястреби трябва да почиват, за да усвояват плячката си и те ще отвращават пелети от несмилаеми части като кости, козина и пера.

Разполагане

Женските остри блестящи ястреби изграждат платформано гнездо и отглеждат един порода от 3-5 изтласкани млади годишно. Мъжкият партньор може да помогне за събирането на клонки за гнездови материали, но женската прави по-голямата част от конструкцията на гнездото. Гнездата обикновено са разположени на 10-60 фута над земята в здраво дърво и едни и същи гнезда могат да се използват повторно или да се изграждат всяка година.

Яйца и млади

Яйцата с овална форма на остър блестящ ястреб са белезникави или бледосини и са маркирани с тъмни петна. Яйцата трябва да се инкубират за 30-35 дни, а женската родител прави по-голямата част от инкубацията. Птиците остават в гнездото още 25-27 дни, въпреки че младите мъжки обикновено напускат гнездото преди сестрите си. И родителите от мъжки и от женски пол ще хранят и отглеждат племенниците.

Запазване на рязко остър писък

Тези грабливи птици не се считат за застрашени или застрашени, но са изложени на риск от различни заплахи, които засягат всички грабливи птици. Неправилната употреба на пестициди, по-специално инсектициди и родентициди, които отровят плячката им, също може да замърси и дори да убие остри блеснати ястреби. Тъй като тези грабливи птици преследват малки птици и са често срещани в крайградските райони, те също са уязвими от удари по прозореца.

Съвети за задните дворове

Тъй като острите блеснати ястреби се хранят с по-малки птици, те са привлечени от дворове и градини, където се хранят врабчета, гълъби и други малки птици. Ако зоните за хранене се виждат от въздуха, ястребите са по-склонни да бъдат чести посетители. Много птичи птици предпочитат да предприемат стъпки, за да защитят задните дворове от ястреби, вместо да им позволят да се хранят лесно. Добавянето на купчина четка към пейзажа е лесен начин да се осигури безопасно отдръпване за по-малки птици, без да се навреди на ястребите.

Как да намерите тази птица

Тъй като грабливите птици са относително уединени, те могат да бъдат трудни за намиране. Посещението на природен център на градски парк или резерват за диви животни със специална зона за хранене може да доведе до остри блестящи наблюдения на ястреб, тъй като птиците научават за лесно хранене в пунктовете за хранене. В противен случай птичарите трябва да наблюдават остри блеснати ястреби по горските ръбове или да посещават собствените си хранилки в задния двор.

Разгледайте още видове в това семейство

Семейството птици Accipitridae е голяма колекция от грабливи птици с повече от 240 вида ястреби, гущери, орли, хвърчила и носачи. Запознати роднини на остър блестящия ястреб включват:

  • Ястребът на Купър
  • Ястреб с червено опашка
  • Плешив орел

Не пропускайте нито един от другите ни профили за диви птици за забавни факти и информация за всички ваши любими видове!