Малкият пингвин

Малкият пингвин има най-чистото, най-малко отличително оперение от всички видове пингвини, но може да е първият, който се развива от летящи птици. Птиците, които научават повече факти за тези мънички членове на семейство птици Spheniscidae, могат по-добре да оценят тяхната уникалност, дори ако тези пингвини не го показват на външен вид.

Бързи факти

  • Научно наименование : Eudyptula minor
  • Общо наименование : Little Penguin, Blue Penguin, Little Blue Penguin, Fairy Penguin, Korora Penguin, White-Flippered Penguin, Australian Penguin
  • Продължителност на живота : 5-7 години
  • Размер : 13-15 инча
  • Тегло : 3, 2-3, 4 килограма
  • Размах на крилата : 11-14 инча
  • Състояние на опазване : Най-малко притеснение

Идентификация на малкия пингвин

Тези пингвини може да изглеждат обикновени, но именно тази простота им помага да бъдат идентифицирани по-лесно. Тяхната изправена стойка, кокетна конструкция, стърчащо оперение и къса опашка веднага ги идентифицират като пингвини и като разпознават само няколко основни характеристики, птичарите могат да се чувстват уверени, когато видят малко пингвин.

Половете са подобни, въпреки че мъжете са склонни да са малко по-големи и по-тежки от жените. Тези пингвини имат оперение със сиво-сиво или синьо-черно оцветяване отгоре и бели или сиво-бели подлези. Лицето може да показва по-бледа лепенка по бузите, а сметката е черна, дебела, леко закачена на върха, а от долната страна може да изглежда слабо бледа. Белият корем може да бъде оцветен с мръсотия от навика на тези пингвини да се крият под храстите и да гнездят в заеми. Лапите са малко по-тъмни и могат да показват тънък бял ръб от всяка страна, което може да направи плавниците да изглеждат по-тесни. Очите са сиво-черни или синьо-сиви, а краката и стъпалата варират от розови до розово-бели със сива подметка и черни талони.

Младите изглеждат подобно на възрастните, но като цяло показват по-сиво на долните части, а горните части могат да са малко по-бледи. Младите птици също имат по-малки сметки.

Най-малкият от пингвиновите видове има най-силен глас и най-голям речник, с разнообразие от бреи, барове, кронове, грухтене и звуков сигнал в репертоара си. Възрастните могат да бъдат доста шумни, но пилетата обикновено използват само високообучен звуков сигнал, за да привлекат вниманието и да насърчат повече хранене.

Местообитание и разпространение на малки пингвини

Тези пингвини прекарват голяма част от времето си през деня в морето, а през нощта предпочитат скалисти брегове или храстови местообитания, включително горски ръбове в близост до бреговата ивица. Те могат да бъдат намерени или на пясъчни плажове, или в райони с каменисти сипеи, стига да има достатъчно ниско покритие, което да им помогне да се чувстват сигурни и сигурни.

Малки пингвини се срещат по южните и югоизточните брегове на Австралия, както и по крайбрежната Тазмания и Нова Зеландия.

Миграционен модел

Тези птици не мигрират, но от време на време се наблюдават бродящи наблюдения в Южна Африка и Чили, вероятно след като тези птици може да са били принудени далеч от обхвата си от бури.

Поведение

Тези пингвини често се характеризират като нощни, но всъщност те са активни през целия ден в морето, докато се хранят. Прицелването е често срещано само в здрач на часове, но тъй като тези пингвини са много предсказуеми при напускане и връщане към местата си за гнездене и местата за вкореняване, което прави по-късните вечерни или нощни наблюдения.

Малките пингвини са малко по-пестеливи и често се наблюдават на групи. Като по-малки птици, гмурканията им обикновено са плитки, обикновено по-малки от 60 фута, въпреки че са регистрирани гмуркания с дълбочина до 100 фута.

На сушата тези пингвини са много предпазливи към хората и хищниците и бързо се сблъскват между петна от прикритие, преди да почиват. Те обаче могат да бъдат агресивни един към друг и ще участват в състезания за тласкане и преместване, както и да се кълват един в друг, за да установят доминиране.

Диета и хранене

Малки пингвини се хранят в групи, които работят заедно, за да имат най-голям ловния успех. Подобно на всички пингвини, те са риболовни, а диетата им включва риба, крил, калмари и ракообразни.

Разполагане

Това са моногамни пингвини, които се чифтосват след ухажване, където мъжът насочва сметката си към небето и разклаща ластите си, докато призовава да привлече вниманието на жена. Мъжкият също копае гнездото на подземната нора, облицовайки го с листа и подобни отломки. Отворите за гнезда обикновено са разположени под гъсти тревни корени или по друг начин под прикритие, като тези птици ще гнездят и в пукнатини на скали, пещери или кутии за гнездене, които са подходящо тъмни и подслонени. Гнездата често се използват повторно в продължение на няколко години и тези колониални птици ще гнездят в непосредствена близост една до друга.

Яйца и млади

Малките яйца на пингвин са бели или светлокафяви и могат да показват леко петна. Те са с овална форма с лека точка на тесния край. Типичното гнездо има две яйца и двамата родители споделят инкубационните задължения на смени, докато единият родител отива в морето за храна, докато другият се грижи за яйцата. Инкубационният период е 30-40 дни, а след излюпването на младите пингвини и двамата родители продължават да се грижат за пилетата няколко седмици, докато непълнолетните са по-независими.

Докато тези пингвини отглеждат само по един развод всяка година, чифтосан двойка може да се опита да започне второ или дори трето гнездо, ако по-ранните гнезда се провалят или пиленцата умират. Тези птици започват да се размножават, когато са на 2-3 години и могат да се чифтосват за цял живот, макар разводите да се случат, ако размножаването е неуспешно.

Опазване на малки пингвини

Единствено подвидът на тези пингвини е бял, завиващ се с опасност. Всички малки пингвини са защитени от различни законодателства, но не само като местна дива природа, но и поради тяхното културно и духовно значение за Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. Инвазивните хищници могат да бъдат особено опустошителни за малките пингвинови колонии, а кучетата, котките, лисиците и поровете в миналото са имали тежко влияние върху тези птици. Климатичните промени, които променят популациите на подходящи плячки, могат да причинят проблеми на малките пингвини, а тези птици също са изложени на голям риск от нефтени разливи и замърсяване. Когато гнездовите колонии са близо до крайградските райони, малките пингвини също са застрашени от сблъсъци с превозни средства.

Съвети за задните дворове

Тези птици не са задния двор и не могат да бъдат привлечени към дворове или градини. Имотите по подходящите брегови линии могат да имат малко посетители на пингвини и такива забележителности трябва да бъдат докладвани на съответните власти, за да могат да бъдат въведени защитни мерки за опазване.

Как да намерите тази птица

Малките пингвини се адаптират добре към плен и могат да се видят в зоологически градини и аквариуми по целия свят. Птиците, които искат да добавят малки пингвини в своите списъци на живота, могат да разгледат възможностите за обиколка, които включват нощни „парадни“ зрелища, където малки пингвини гнездят и се въртят, осигурявайки наблюдение на диви пингвини, като в същото време намаляват стреса към птиците.

Разгледайте още видове в това семейство

Всички пингвини са част от семейството на птиците Spheniscidae и всички те са любими на птици и не-птици. Има много забавни факти, за да научите за пингвините, а различните видове имат свои уникални черти, като например:

  • Императорски пингвин

Не забравяйте да разгледате нашите други информационни листове с профили за диви птици, за да научите повече за всичките си любими видове.