Шлем Гвинела

Често опитомена и включена в колекции от екзотични птици, шлемната морска птица е лесно разпознаваем член на семейството на птиците Numididae и най-разпространената дивечова птица в Африка. В други части на света, дивите и селскостопанските популации на тези птици могат да бъдат често наблюдавани, а бягствата са редовни, поради което си струва птиците да разпознаят тази отличителна и поразителна птица. Този информационен лист може не само да помогне на птиците да направят точно това, но и да научат колко интересни и невероятни могат да бъдат тези птици.

Бързи факти

  • Научно наименование : Numida meleagris
  • Общо наименование : шлем морска морска птица, сивогръсна морска птица, туфиран морска птица
  • Продължителност на живота : 10-15 години
  • Размер : 20-25 инча
  • Тегло : 2, 5-3 килограма
  • Размах на крилата : 38 инча
  • Състояние на опазване : Най-малко притеснение

Идентификация на шлем

Въпреки че тези птици са много отчетливи, маркировката им може да бъде изненадваща и объркваща за птиците, особено в райони, където морска морска птица не се очаква. Голямата, бледа банкнота с червеникава основа, белезникав връх и закачена горна челюст помага да се идентифицират тези птици като птици на дивеч, както и тяхната плътна, кръгла, пилешка форма.

Мъжките и женските птици са сходни с цялостно черно или тъмно сиво оперение с плътен, равномерен шаблон от малки бели петна. На крилата петната са удължени до фини къси пръти. Дългият врат е сивкаво черен и може да покаже остър гръб. Лицето е гола синя кожа с яркочервени вата в основата на сметката. Короната е покрита с възбудена кафява или оранжево-кафява „каска“ с триъгълна форма на рог. Дебелите крака и стъпала са сиви.

Младите имат подобна маркировка, но техните брада и рог са по-слабо развити, а общите цветове са по-сивкаво кафяви с белезникаво-прилични петна.

Съществуват множество подвидове каски за морска свинче и всеки от тях показва вариации в размера, както и разликите в каските и ватовете. Домашните птици имат много други цветови вариации, включително птичи, бели или сиви, но тези модели обикновено не се срещат при диви птици.

Тези птици имат сурово извикване „кек-кек-кек“, което има сух тон. Това повикване се повтаря с постоянен темп, въпреки че темпът може да се увеличи, за да покаже спешност или аларма. Обаждането е силно и може да изнесе значителни разстояния.

Халат за морска морска обиколка и разпространение

Тези големи птици предпочитат открити, сухи пасища и хавански местообитания с разпръснати дървета или храстови покрития и често се срещат в селскостопански райони, както и в крайградски паркове или градини. Обикновено морската морска птица избягва гъсти местообитания като гъсти гори или блата, а те отсъстват и от най-голите пустини. Родната им гама включва всички подходящи местообитания в Африка на юг от Сахара, но те са успешно въведени в много региони по света, включително Западен Йемен, Южна Франция, Австралия, Карибите и Мадагаскар. Птиците, избягали от опитомени или екзотични стада, могат да се видят почти навсякъде и могат да установят малки диви популации.

Миграционен модел

Каските морски свинчета обикновено не мигрират, а вместо това остават в същия диапазон през цялата година.

Поведение

Морските свинчета са сравнително социални, пестеливи птици, особено през зимата, когато стада от стотици могат да се съберат за вкореняване и набиране на храна. По време на размножителния период групите са по-малки и могат да бъдат просто чифтосани двойки птици, придружени от тяхното потомство след излюпване. Тези птици се носят в дървета, но през деня предпочитат да ходят да летят, макар че ще бъдат полети, ако са заплашени. Морските морски свинчета също приемат чести прахови бани, за да поддържат оперението си във върхово състояние.

Тези птици често са опитомени и отглеждани като домашни птици. Тъй като те ядат големи количества насекоми, те са полезни за борба с популациите от вредители, особено от кърлежи. Те също могат да бъдат полезни, за да предупредят други домашни птици за ястребите наблизо или за други заплахи с техните силни, дрезгави повиквания.

Диета и хранене

Това са всеядни птици, които се възползват от широка гама от храни, включително семена, насекоми, корени, охлюви, влечуги, зърно, плодове и цветя. Тъй като диетите им са толкова променливи, това помага на тези птици да остават в един и същ диапазон през цялата година и да се адаптират към различни местообитания, където се предлагат различни храни.

Разполагане

Обикновено тези птици са моногамни и тяхното ухажване включва мъже, които участват в агресивни, дори смъртоносни битки и преследвания, за да впечатлят женските. Гнездото е плитка драскане по земята, обикновено в гъста трева или растителност и може или не може да бъде облицована с фини треви.

Яйца и млади

Яйцата с овална форма могат да бъдат почти насочени към по-късия край, варират от белезникав до жълтокафяв цвят и са равномерно изпъстрени с кафяви петна. Има 6-15 яйца на разплод, а женската инкубира яйцата за 25-30 дни.

След излюпването, пикочните пилета, наречени кити, са в състояние бързо да напуснат гнездото и да се изхранват. Мъжкият родител полага по-голямата част от грижите за пиленцата през първите 10-14 дни, докато женската се възстановява от дългия инкубационен период. Младите птици остават със семейната си група за 50-75 дни, преди да станат все по-независими, но могат да останат близо до групата до следващия размножителен сезон.

Опазване на шлем за морска морска птица

Шлемът морска птица не е застрашен или застрашен и всъщност техният обхват и числеността на населението се увеличават като цяло, тъй като селскостопанските площи се разширяват и осигуряват по-подходящо местообитание. Тези птици обаче са уязвими от бракониерство за храна или нападнати от кучета и котки и понякога са преследвани от земеделски стопани, които ги възприемат като заплаха за зърнените култури.

Съвети за задните дворове

Тези птици ще посещават дворове и градини в подходящи местообитания, ако има налични райони за наземно хранене, особено ако се предлага напукана царевица или просо и ако наблизо има достатъчно покритие за скраб за сигурност. На полето те често се хранят по пътни платна, където може да се разлее зърно. Те също са популярни птици в зоологически градини и волиери по целия свят.

Как да намерите тази птица

Отличителният модел на оперението, формата и размерът на шлемната морска птица прави тези птици сравнително лесни за забелязване. Посещението на селскостопански райони в техния обхват е лесен начин да намерите тези птици, особено там, където зърнените култури са в изобилие и има достатъчно разливане, което птиците могат да намерят. Тъй като тези дивечови птици са били опитомени и разпространени по целия свят, може да се отбележат неочаквани гледки почти навсякъде.

Разгледайте още видове в това семейство

Семейството на птиците Numididae се състои от само 8 различни вида морски свинчета и всеки от тях е отличителен и интересен. Други птици от различни семейства, които споделят характеристиките на птиците на дивеч с тези морски птици, включват:

  • Дива Турция
  • Калифорнийски пъдпъдъци

Научете за други птици с всички наши профили за диви птици и открийте по-увлекателни факти за всичките си любими пернати приятели.