Гъска с гола глава

Гъска с гола глава Charlie Wylie / Flickr / CC от 2.0

Една от най-високо летящите птици в света, гъската с глава, лети над Хималайските планини, когато мигрира, на височини, които могат да достигнат 30 000 фута. Въпреки че е необходимо повече проучване за уникалната миграция на тази птица и физическите адаптации, които я правят способна да издържа на такива тънки въздух и студени температури, не може да се отрече, че членовете на семейството на птиците Anatidae са първокласни мигранти. Научете какво още прави гъзарната глава гъска уникална с този подробен информационен лист.

Бързи факти

  • Научно наименование : Anser indicus (от време на време Eulabeia indica )
  • Общо наименование : Гъска с гола глава, индийска гъска, сива гъска
  • Продължителност на живота : 15-20 години
  • Размер : 28-30 инча
  • Тегло : 4.4-6.6 паунда
  • Размах на крилата : 55-62 инча
  • Състояние на опазване : Най-малко притеснение

Идентификация на гъски с глава

Подобно на всички водоплаващи птици, гъсоглавата гъска има триъгълна, шпатулатна форма, а сметката е ярко оранжева с контрастен черен нокът. Тези гъски имат дълга шия и дълбоки гърди, а половете са подобни, въпреки че мъжете са малко по-големи и по-тежки от женските.

Бялата глава е маркирана с двойка U-образни ленти, пресичащи тила, а горната лента, която започва зад очите, е по-дебела от долната лента. Вратът е кафеникаво-сив с бяла вертикална ивица от всяка страна. Тялото е сивкаво отгоре и кафеникаво отдолу, най-тъмно в близост до краката, макар че някои малки бели бариери могат да се показват и отгоре, и отдолу. Най-ниската част на корема и покривките на бельото са бели. Първичните пера са черни, а опашката - светло сиво-кафява. По време на полет тъмните първични и вторични пера създават дебел, черен последен ръб към крилото. Краката и стъпалата на краката са ярко оранжеви, а очите - тъмни.

Непълнолетните са подобни на възрастните, но като цяло скучни като цяло, със зеленикаво-жълта сметка, крака и стъпала. На младите птици също липсват отличителните ленти на главата, но вместо това имат черна шапка на главата.

Тези гъски имат слабо повикване, което използват почти непрекъснато в полет. На сушата понякога се чуват по-меки обаждания или малки тръпки.

Профил с гъски с глава Ноел Рейнолдс / Flickr / CC от 2.0
Плуваща гъска с глава с глава. Ron Knight / Flickr / CC от 2.0
Гъска с гола глава Джон колоездач / Flickr / CC by-SA 2.0
Гъски с глава на глава в полет. Imran Shah / Flickr / CC by-SA 2.0
Гъски с глава с глава, заспали на водата. Стивън Гидли / Flickr / CC от 2.0

Хабитат и разпространение на гъски с глава

Тези гъски предпочитат сладководни местообитания като блата, открити блата, блатисти езера или речни влажни зони, както и влажни тревисти полета или наводнени земеделски площи. Те се срещат в голяма част от Азия и мигрират сезонно.

Тези птици също са част от колекции от екзотични водолюбиви птици по целия свят, включително в зоологически градини и волиери. Някои диви популации са установени, най-вече в Испания, Белгия и Финландия, но редовни наблюдения на бягства се регистрират и в Канада и Обединеното кралство. Редки бягства може да се видят почти навсякъде.

Миграционен модел

По време на размножителния период гъските с глава са открити в подходящи местообитания в Монголия, Западен Китай, Киргизстан, Източен Афганистан и Североизточен Пакистан. През зимата гъските с глава с миграция директно преминават през планините към зимния им обхват в централен Пакистан, Индия, Мианмар, Непал и Южен Китай, като обикновено предпочитат низинските райони през зимата.

Поведение

Това са пестеливи птици, които се събират в големи стада и ще се смесват с други водолюбиви птици, особено други видове гъски. Те са мощни летци и имат по-големи, по-ефективни бели дробове от много други видове птици, приспособленията, които орнитолозите смятат, че са от съществено значение за тяхната взискателна миграция на голяма надморска височина. Докато мигрират, те обикновено образуват V-образни или J-образни образувания, като оловни гъски падат обратно при изтощение. На сушата те ходят добре и пасат непрекъснато.

Диета и хранене

Гъските с глава на глави са предимно тревопасни и пасат на широк спектър растителни материали, включително треви, зърна, корени, стъбла, семена и плодове. Те също ще ядат ограничено количество мекотели, насекоми, дребна риба и ракообразни, което отговаря на протеиновите нужди на диетата им. Докато се хранят, те могат да пасат на сушата или да прегризват водните растения на повърхността на водата.

Разполагане

Това са моногамни гъски, които могат да се чифтосват за цял живот, въпреки че има регистрирани случаи на многоженство, когато женските значително превъзхождат мъжете на местата за размножаване. Гнездото е плитка остърга, облицована с надолу, но от време на време гъски с глава ще гнездят в дървета.

Яйца и млади

Яйцата на гъски с глави са обикновени, тъпо бели или бледо прилепче, а в типичен разплод има 3-8 яйца. Младите женски могат да снасят яйцата си в по-старо, по-утвърдено женско гнездо, въпреки че такива паразитни яйца рядко се излюпват.

Родилката на женската инкубира яйцата в продължение на 27-30 дни, а предраковите гъски са готови да напуснат гнездото в рамките на ден или два от излюпването. И двамата родители пазят и ръководят пиленцата, които са способни на първите си полети на възраст 53-55 дни, но не са напълно независими до 65-80 дни след излюпването. Непълнолетните птици обикновено остават в разхлабена семейна група през цялата зима и се отпускат самостоятелно само след завръщането си в местата за размножаване на следващата пролет. Гъските с глава на глави не са полово зрели до навършване на три години.

Всяка година се отглежда само един разплод.

Опазване на гъски с глава

Гъските с глава на глави не се считат за застрашени или застрашени, въпреки че са податливи на загуба на местообитания и преследване от земеделските стопани, където големите стада могат да навредят на зърнените култури. В някои райони тези гъски се ловуват и техните яйца могат да се събират за храна.

Тези гъски са особено уязвими към инфлуенцата по птиците и се опасява, че те могат да предадат болестта на хората или чрез директен контакт, или в изпражненията им.

Съвети за задните дворове

Тези гъски не са типични заден двор птици, но могат да посещават дворове или градини в подходящи райони, където има наземни станции за хранене, особено ако има зърно или напукана царевица. Посетителите на задния двор са по-склонни да бъдат диви или бягащи гъски, а не диви индивиди.

Как да намерите тази птица

Гъските с глава на пръчки са сравнително често срещани в подходящи местообитания в техния обхват, но тъй като някои части от обхвата им са по-отдалечени и изолирани, може би е най-добре да организирате екскурзоводско обслужване с водач, за да сте сигурни в забележителностите. Там, където е известно, че съществуват диви колонии, птиците могат да получат страхотни гледки, но дивите птици може да не са подходящи за разчитане на списък на живота, особено за официални цели на запис.

Разгледайте още видове в това семейство

Семейството птици Anatidae включва всички видове гъски, патици и лебеди. Поради тази широка класификация, това е едно от най-разнообразните птичи семейства и в семейството има много невероятни птици, включително:

  • Черно-бяла свистеща патица
  • Ням лебед
  • Туфирана патица

Не пропускайте нашите други справочници за диви птици за подробна информация за всички ваши любими видове птици!